رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر مشهد در دومین نشست شهراندیشی در همدان: مردم مشهد درخت کاشتند، سند به نامشان زدیم
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، احسان اصولی صبح امروز در دومین نشست شهراندیشی با موضوع بررسی الگوهای مشارکت شهروندی در مدیریت شهری با تأکید بر طرح «شورای اجتماعی محلات» که به همت مرکز مطالعات و پژوهش های شورای شهر همدان و با حضور اعضای شورای شهر همدان، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد، رئیس دبیرخانه شورای اجتماعی محلات مشهد، اساتید دانشگاههای همدان و معتمدین محلات برگزار شد، اظهار کرد: شورای اجتماعی محلات یک طرح مسئله ساده دارد یعنی برای اداره یک جا و مدیریت موفق در هر سطح و هرجایی افراد ذینفع باید احساس تعلق و همذاتپنداری در آن موضوع داشته باشند.
وی با بیان اینکه در صورت استفاده از بهترین اساتید و کارشناسان و اتخاذ برنامه و سیاستها با عدم رضایت، همکاری و همراهی ذینفعان، بهترین برنامهها هم اثربخشی ندارد، گفت: یکی از برنامهها احساس مطلوبیت شهروندان از زندگی است؛ باید به سمت ایجاد احساس تعلق در شهروندان برویم یعنی شهروندان در شهرها نسبت به مسائل، محاسن و مشکلات احساس دغدغه و تعلق کنند.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر مشهد بیان کرد: شورای اجتماعی محلات با هدف ایجاد احساس تعلق در شهروندان در شورای شهر مشهد ایجاد شده و با این مبنا کار را دنبال میکند.
وی با اشاره به احصای نقاط قوت، ضعف و رفع ایرادها طی چندین سال در شورای اجتماعی محلات، افزود: در شورای پنجم شهر مشهد شعار «شهر امید و زندگی» را دنبال میکنیم و در نظر داریم برمبنای ایجاد امید و مشارکت شهروندان با محوریت شهروندان شهر را مدیریت کنیم.
اصولی یکی از محورها را مشارکت و احساس تعلق در شورای اجتماعی محلات دانست و تصریح کرد: وقتی افراد به ویژه افراد نخبه و صاحب نظر احساس کنند در سطح مدیریت شهر نظرات آنها در حوزه مشخص به رفع مشکلات کمک میکنند، خروجی کار بسیار اثربخشتر از کارها و بروکراسی اداری خواهد بود.؛ برشی از جامعه با نگاه مسوولانه نقش اثرگذاری در شهر دارند.
وی با اشاره به اجرای طرح «فضیلت شنیدن ۶۰۶» در مشهد، ادامه داد: در این طرح ۶۰ دقیقه مردم صحبت میکنند و ۶ دقیقه اعضای شورا پاسخ میدهند.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر مشهد با بیان اینکه در اجرای برنامههای استقبال از بهار مشهد نظرات مردم گرفته شد، خاطرنشان کرد: حتی در نصب المانها، گلکاری و… در محلات این اقدام صورت گرفت و یک تیم مردم نهاد پای کار آمدند و طرح استقبال بهار تحت عنوان خانه بهار اجرا شد.
وی بزرگترین ضعف در مشارکت کمرنگ مردم در امور شهری بعد از هشت سال اجرای طرح شورای اجتماعی محلات را عدم ارتابط بخشی و اطلاعرسانی دانست و یادآور شد: مردم و مدیران همچنان به مشارکت عمومی توجه ندارند و این امر عمومیت نیافته است.
اصولی با تأکید بر اینکه مدیران ما بسیار بر امر جلب مشارکت مردم باور ندارند و این نقطه ضعف است، اظهار کرد: با اجرای طرح اجتماعی محلات در خصوص جلب مشارکت مردم اثرگذار در مدیریت شهری تلاش میکنیم.
وی با بیان اینکه شاید در سطوح بالای مدیریتی این باور در خصوص مشارکت مردمی وجود دارد اما در سطوح پایینتر مدیریت شهری باور کمتر است، گفت: باید در خصوص این امر مهم مدیران را آموزش دهیم و فرهنگ سازمانی را متحول کنیم و مردم نیز اعتماد کنند؛ وقتی منفعت را مستقیم با مردم تعریف کنیم مردم مشارکت در امور را قبول میکنند.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر مشهد بیان کرد: حضور و فعالیت در شورای اجتماعی محلات برای رسیدن به قدرت، شهرت و جناحی شدن این نهاد یک تهدید است؛ در مشهد به گونهای ساختار شورای اجتماعی محلات را پیش میبریم که این موضوع به نگاه سیاسی ربطی ندارد و این موضوع را تبدیل به هنجار کردهایم، افراد میتوانند گرایش سیاسی داشته باشند اما نمیتوانند در اقدام خود اعمال سیاسی داشته باشند.
وی یکی از مشکلات در مشهد را با توجه به ساخت و سازها عدم وجود رنگ دانست و افزود: مشهد شهر رنگی نیست که این یکی از مشکلات مطرح شده است و در شورای اجتماعی محلات برای رفع مشکلات نیز از ظرفیت مشارکت مردم و محلات استفاده میشود.
اصولی میزان هزینه با شکلگیری شورای اجتماعی محلات در اجرا و نگهداری کاهش یافته است، تصریح کرد: در اجرای طرح استقبال از بهار مشهد در بخش هنری ۷ میلیارد تومان هزینه شد که این هزینه در ۱۶ محله ۱۶۰ میلیون تومان با توجه به اجرای طرح شورای اجتماعی محلات بوده است.
وی در ادامه با اشاره به کاشت ۱۸۰ اصله درخت طی هفته درختکاری در مشهد، یادآور شد: این برنامه بدون هیچ گونه هزینه و تنها با توزیع نهال در بین مردم و با اجرای کارهای ابتکاری از جمله سند زدن درخت کاشته شده به نام افراد صورت گرفت.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: شورای اجتماعی محلات ادامه شورای شهر در مشهد نیست در حالی که در تهران شورایاریها را ادامه شورای شهر میدانستند؛ شورای اجتماعی محلات بازوی مشورتی، اجرایی و نهادی برای جلب مشارکت مردم در تصمیمات مدیریت شهری است و به این دلیل در درون مجموعه شهرداری تعریف شده است.
وی با بیان اینکه در شورای شهر، شهرداری را مکلف کردیم بخشی از اختیارات قانونی خود را با نظرسنجی از مردم به مشارکت بگذارد، ادامه داد: حتی مصوب کردیم، پنج درصد بودجه شهرداری مشهد را با نظر شورای محلات تعریف کنیم./ فارس
دیدگاهتان را بنویسید