در مراسم پاياني همايش ملي شهر سبز پايدار جهان اسلام مطرح شد: تقويت تلاش ها براي تحقق شهر سبز پايدار
نخستين همايش ملي همدان نخستين شهر سبز پايدار جهان اسلام پس از دو روز، با تقدير از مقالات برتر و برگزيده، ادارات سبز و سخنرانان همايش، به کار خود پايان داد.
به گزارش روابط عمومي شوراي اسلامي شهر همدان، دبيرکل مجمع شهرداران آسيايي در مراسم اختتاميه نخستين همايش ملي شهر سبز پايدار گفت: در ديپلماسي شهري نقش اصلي را شهرداران ايفا ميکنند و در حال حاضر نقش شهرداران نقش فراملي است که ميتوانند حرکتآفريني کنند.
محمد خدادادي بيان کرد: چنانچه شهرداران ما در هر جاي ايران بتوانند حرکت خود را گسترش دهند ميتوانند از نقش فراملي خود به نفع منافع ملي و استاني استفاده کنند.
وي با اشاره به اينکه مجمع شهرداران آسيايي با توجه به نقش فراملي شهرداران در سال ۸۷ در تهران تأسيس شد، گفت: در حال حاضر ۶۷ شهر آسيايي از کشورهايي نظير مالزي، اندونزي، ژاپن، چين، هند و ترکيه عضو اين مجمع هستند.
وي همچنين بيان کرد: در ايران نيز ۱۱ شهر عضو مجمع شهرداران آسيايي هستند که از اين شهرها ميتوان به همدان، اصفهان، شيراز، مشهد، تهران و البرز اشاره کرد.
وي عنوان کرد: ما به دنبال اين هستيم تا با هدايت ميهمانان فراملي به سمت همدان، علاوه بر معرفي ظرفيتهاي اين شهر در ابعاد مختلف، زمينه براي انعقاد يادداشتهاي تفاهم را فراهم آوريم.
* نبايد در زيباسازي شهر از اصول غربي تقليد کنيم
نماينده وليفقيه در استان و امام جمعه همدان هم با اشاره به اينکه بايد شاخصههاي عنوان شهر سبز نيز در همدان وجود داشته باشد، گفت: به غير از آب و هوا و شرايط اقليمي همدان که موقعيت ممتازي براي شهر به وجود آورده بايد جوانب ديگر نظير اصول شهرسازي و فضاسازي شهر نيز به سمت اين عنوان سوق داده شود.
آيتا… غياثالدين طهمحمدي با بيان اينکه ما نبايد در زيباسازي شهر از اصول غربي تقليد کنيم، اظهار کرد: اين غربيها هستند که بايد در اين رابطه از ما الگو بگيرند.
وي با تأکيد بر اينکه همه بايد در مسير تحقق شهر سبز گام برداريم، گفت: چنانچه همه شهروندان با نيت الهي، يک نهال بکارند در اين مسير گام برداشتهاند.
وي با بيان اينکه متأسفانه در حال حاضر عمده ميوههاي موجود در بازار ما وارداتي است، يادآور شد: ملت ما در شرايطي که زمين کافي براي کشت وجود دارد تنبل هستند و اين در حالي است که مردم ژاپن عليرغم کمبود اراضي، در پشتبام خانهها دست به کشت ميزنند.
وي همچنين تأکيد کرد: چنانچه قرار است شهرها عنوان شهر سبز را داشته باشند، بايد در ابعاد مختلف نظير نظافت، شهرسازي، زيباسازي و ساير ابعاد سبز باشد.
* شهرداري در راستاي تحقق شهر سبز پايدار وارد عمل شده
رئيس همايش و رئيس دفتر مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر همدان با اشاره به انتخاب همدان به عنوان شهر سبز پايدار در جهان اسلام گفت: با انتخاب اين عنوان براي شهر همدان، تلاشهاي زيادي از سوي مديريت شهري به انجام رسيد تا پايتخت تاريخ و تمدن ايرانزمين از اين انتخاب بهرهبرداري کند.
ابراهيم مولوي ادامه داد: با تشکيل مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي از سوي منتخبان مردم در شوراي اسلامي شهر، ابعاد مختلف برگزاري همايش ملي شهر سبز پايدار از سوي ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر از نخبگان و اساتيد دانشگاهي مورد بررسي قرار گرفت و تصميم بر برگزاري اين همايش شد.
وي با بيان اينکه از حدود پنج ماه پيش سايت همايش طراحي و فراخوان ارسال مقالات داده شد، اظهار کرد: از حدود چهار ماه پيش هم فرايندهاي اجرايي برگزاري همايش وارد فاز عملياتي شد و با استقبال خوب کارشناسان زيست محيطي از سراسر کشور، بيش از ۱۰۰ مقاله به دبيرخانه همايش ارسال شد که در نهايت ۷۴ مقاله مورد پذيرش قرار گرفت.
مولوي ادامه داد: از مجموع ۷۴ مقاله پذيرفته شده، ۲۸ مقاله به منظور ارائه شفاهي و ۴۸ مقاله به صورت پوستر آماده شد.
وي ضمن تقدير از استاندار، اعضاي شوراي اسلامي شهر و شهردار همدان در کمک به برگزاري اين همايش، گفت: اين همايش در راستاي حفاظت و حراست از فضاي زيست و زيبايي شهر همدان برگزار شد.
مولوي افزود: همانطور که در طول تاريخ، همدان به عنوان پايتخت تاريخ و تمدن ايرانزمين و به عنوان اولين نقطه مدنيت کشور مانا و پايدار شد، امروز نيز به دنبال اين هستيم تا افتخارات همدان در ابعاد مختلف نظير گردشگري، صنعتي و بزرگان نمود پيدا کند.
وي با بيان اينکه به همت شهردار خوب و مردمي همدان در راستاي تحقق شهر سبز پايدار اتفاقات خوبي افتاده است، گفت: در حوزه بازآفريني محلات و پيادهراهسازي اقدامات خوبي عملياتي شد که البته در اين رابطه جوانان تحصيلکرده و با انگيزه نيز اثرگذار بودند.
وي پيادهراه بوعلي را اولين پيادهراه غرب کشور اعلام و بيان کرد: خوشبختانه با تلاش متخصصان اين پيادهراه ظرف مدت کمتر از پنج ماه به نتيجه رسيد.
* ۳۰ درصد کانونهاي مولد ريزگرد در استان همدان است
مديرکل حفاظت محيط زيست استان همدان نيز در اين همايش، با اشاره به اينکه پايداري يک شهر ميتواند به پايداري يک کشور و در ابعاد وسيعتر، پايداري جهاني کمک کند، گفت: متأسفانه در شرايط کنوني، شاهد آسيبهاي وارد شده به زيستبوم شهري هستيم و اين در حالي است که کشور ما در بعد بارندگي نيز عليرغم تبخير ۳ برابري، يکسوم بارش دنيا را دارد.
وي با اشاره به اينکه شهر موجودي زنده است که بايد به منظور زنده ماندن به صورت مستمر مورد پايش قرار گيرد، عنوان کرد: کنترل اين مجموعه ارگانيک نيازمند مديريت همهجانبه است.
وي با تأکيد بر اينکه توجه به رويکردهاي شهر سبز ميتواند در ارتقاي موقعيت شهر مؤثر باشد، گفت: در حال حاضر ما در سطح شهر با عدم توازن در مديريت شهري مواجه هستيم که بخشي از اين عدم توازن به دليل فراهم نبودن زيرساختها و بخشي به دليل نبود منابع درآمدي پايدار است.
وي افزود: به عنوان مثال فراز و فرودهاي صنعت ساختمان بر منابع درآمدي پايدار شهرداريها تأثير مستقيم داشته و مادامي که منبع جايگزيني براي اين منبع وجود نداشته باشد تحقق درآمد پايدار امکانپذير نيست.
محمدي با بيان اينکه در زمينه صنعت ساختمان، با حجم انبوهي از پسماندهاي ساختماني نيز مواجه هستيم، گفت: اين صنعت علاوه بر تأثير بر درآمدهاي پايدار شهرداري بر محيط زيست تأثير مخربي دارد.
وي گفت: هماکنون شاهد فروچالههايي با عمق ۸۰ متر در همدان هستيم که بايد با کنترل اين موارد به سمت تحقق شهر سبز پايدار گام برداريم.
وي همچنين با بيان اينکه هماکنون ۳۰ درصد کانونهاي مولد ريزگرد مربوط به استان همدان است، يادآور شد: از بين رفتن خاک از دلايل به وجود آمدن اين کانونهاست که به منظور دستيابي به شهر سبز پايدار بايد در راستاي جلوگيري از تخريب خاک گام برداريم.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان همدان همچنين با اشاره به نسبت جمعيت روستايي به جمعيت شهري، بيان کرد: در اين رابطه استان همدان در مقايسه با معدل کشوري، نسبت بيشتري از جمعيت روستايي را داراست که بايد از اين فرصت در راستاي پايداري شهر استفاده شود؛ چراکه پايداري شهرها در ارتباط مستقيم با پايداري روستاها است.
محمدي همچنين تأکيد کرد: در راستاي تحقق شهر سبز پايدار بايد از افزايش حاشيهنشيني در شهرها جلوگيري شود.
وي بهرهگيري از ظرفيت سرمايههاي اجتماعي را در تحقق شهر سبز پايدار داراي اهميت دانست و عنوان کرد: خوشبختانه در اين رابطه استان همدان در حوزه فعاليت سازمانهاي مردمنهاد از استانهاي برتر کشور است و در حوزه زيست محيطي نيز تنها در سال جاري تعداد سمنهاي زيست محيطي از ۱۲ تشکل به ۳۱ تشکل رسيده است.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان همدان همچنين تأکيد کرد: اگرچه فقر صنعت در استان همدان به نوعي تهديد است اما بايد از اين فقر به نفع شهر سبز پايدار بهره گرفت.
وي اعلام کرد: در حالي در شهر همدان تنها شاهد ۳۵۰ تا ۴۰۰ واحد صنعتي هستيم که اين تعداد در شهر تهران به ۷۰ هزار واحد رسيده است.
محمدي بيان کرد: از جمله پيامدهاي مثبت برگزاري همايش شهر سبز پايدار، تقويت داشتههاي سبز شهر است.
* تحقق شهر سبز پايدار نيازمند توجه به مديريت واحد شهري است
مشاور اجرايي شهردار و دبير اجرايي همايش ملي شهر سبز پايدار هم طي سخناني با اشاره به اينکه موضوع انتخاب همدان به عنوان نخستين شهر سبز پايدار جهان اسلام در سال ۹۳ مورد توجه قرار گرفت، گفت: از همين سال دبيرخانه اين همايش در شهرداري همدان تشکيل شد.
حسن محمدي ادامه داد: همدان علاوه بر ويژگيهاي منحصربه فرد اقليمي و جغرافيايي، در ابعاد ديگر از مزيتهاي نسبي به منظور بهرهگيري از عنوان شهر سبز پايدار برخوردار است.
وي با بيان اينکه در بحث شکوفايي شهري موضوعاتي چون آرامش، امنيت، سلامت رواني و اجتماعي، بهبود شاخصههاي کيفيتي زندگي افراد و رضايت شهروندان از شهر حائز اهميت است، اظهار کرد: در اين رابطه برقراري عدالت و شمول اجتماعي نيز بايد مورد توجه باشد.
محمدي در بخش ديگري از سخنان خود با تأکيد بر اينکه تحقق شهر سبز پايدار نيازمند همافزايي دستگاههاي مختلف است، عنوان کرد: در تمامي کشورهاي اروپايي مديريت واحد شهري حاکم است در حالي که در کشور ما مديريت واحد بيمعناست.
وي درباره برگزاري نخستين همايش ملي شهر سبز پايدار گفت: در اين همايش سعي شد، اهداف ۱۱گانه آورده شده در تفاهمنامه مابين محيط زيست و شهرداري مورد توجه قرار گيرد.
وي افزود: عليرغم مشکلات عديده اين همايش با حمايتهاي شوراي اسلامي شهر، شهردار و رئيس دفتر مرکز مطالعات و پژوهش شوراي اسلامي شهر برگزار شد.
حسن محمدي با بيان اينکه اين همايش فضايي ميخواهد تا اقدامات صورت گرفته در راستاي تحقق شهر سبز پايدار به گونهاي مناسب معرفي شود، گفت: امروز مفتخريم که دانشگاه بوعليسينا و شرکت آبفاي همدان به ترتيب به عنوان دانشگاه سبز و آبفاي سبز کشور معرفي شدهاند.
وي همچنين با تأکيد بر اينکه با انتخاب شهر همدان به عنوان نخستين شهر سبز جهان اسلام، بايد از ظرفيت حضور در مجامع بينالمللي به نحو احسن استفاده نماييم، گفت: عليرغم ممتاز بودن همدان در ابعادي چون گردشگري و بعد تاريخي، نتوانستيم در جذب اعتبارات و فراهمآوري زيرساخت عمل کنيم.
وي تصريح کرد: همدان ويژگيهاي خاصي دارد که نبايد بگذاريم اين فرصتها از دست برود.
دبير اجرايي همايش در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به اقدامات صورت گرفته پس از تشکيل دبيرخانه همايش شهر سبز پايدار، در ابعاد ملي و بينالمللي گفت: بهرهگيري از افراد فرهيخته در دبيرخانه، شرکت در نشست علمي چشمانداز شهرهاي پايدار آينده، بهرهگيري از حضور مشاور در انجام مطالعات فاز صفر و يک شهر سبز پايدار، بهرهگيري از تجارب شرکتهاي مختلف داخلي و خارجي در تحقق شهر سبز، حضور در مقر سازمان ملل و ارائه سخنراني در زمينه وضعيت کنوني و آينده همدان، حضور در کنفرانس بينالمللي رهبران شهرها با محوريت سيپيآي، سخنراني شهردار همدان در مقر سازمان ملل، حضور در پنجمين نشست هيأت اجرايي مجمع شهرداران آسيايي، ميزباني اعضاي شوراي اسلامي شهر و شهردار همدان از شهردار ارفورت آلمان، شرکت در اجلاس راه ابريشم و تقدير معاون رئيسجمهور و رئيس سازمان محيط زيست از شهرداران اصفهان و همدان از جمله اقدامات انجام شده در اين راستا بوده است.
وي همچنين ادامه داد: حضور در کنسرسيومهاي سرمايهگذاري، بررسي احداث شهرک سبز، ساخت پيادهراه در شش خيابان اصلي شهر و احياي کاروانسراها از ديگر اقدامات حائز اهميت در راستاي تحقق شهر سبز پايدار است که تا حدود زيادي مورد توجه قرار گرفته است.
وي تصريح کرد: انعقاد قرارداد در راستاي ايجاد دو نيروگاه هفت مگاواتي از ديگر اقدامات صورت گرفته در راستاي تحقق شهر سبز پايدار است که علاوه بر آن همدان آمادگي لازم به منظور انعقاد قرارداد به منظور ايجاد دو نيروگاه ديگر را داراست.
* جاي خالي رسانه ملي در همايش شهر سبز پايدار
دبير علمي همايش در پايان همايش ضمن تقدير از برگزارکنندگان اين همايش گفت: اين همايش اقدام ويژهاي بود که مجموعه مديريت شهري در کنار اساتيد دانشگاه آن را عملياتي کرد.
محمد رحماني افزود: حضور شهردار در پنلهاي تخصصي و توجه به ارائه مقالات، شرکت اعضاي شوراي اسلامي شهر در زمان ارائه مقالات و همچنين حضور کارمندان و کارشناسان حوزه شهرداري در اين همايش از نکات حائز اهميت بود.
وي اعلام کرد: مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر نيز با برگزاري اين همايش توانست حلقه اتصال ميان دانشگاهها و شوراي اسلامي شهر را فراهم آورد.
وي در پايان با انتقاد از کمکاري رسانه ملي در پوشش همايش ملي شهر سبز پايدار، گفت: جاي تأسف دارد وقتي چنين همايش بزرگي برگزار ميشود خبري از رسانه ملي به منظور پوشش اخبار نيست و اين در حالي است که اين همايش ميتواند بازتابهاي بينالمللي داشته باشد.
گفتني است، در مراسم اختتاميه همايش ملي شهر سبز پايدار از دکتر سجادزاده، دکتر سبحان، دکتر مريانجي، دکتر مرادي و دکتر بابک معيني در بخش مقالات برتر و برگزيده تجليل به عمل آمد.
همچنين مديران کل آبفا، محيط زيست و دانشگاه بوعليسينا به عنوان ادارات سبز شايسته دريافت تنديس شناخته شدند.
اميرحسين شرفي، آرش بختياري، حسين فرجي، زهره محمدي، محمدامين ترابي، مسيب احمدي، يحيي جودکي، ندا صحراکار و داوود عباسي، مهسا اردلان، هاجر مريخپور، نسيم عليزاده، مختار سهيليزاده، عليرضا مرادي، محمدحسن بمزاده، وليا… نوروزي، حديث شادماني و رضا کيهاني حکمت نيز در فهرست سخنرانان مقالات شايسته لوح تقدير و تنديس همايش شناخته شدند.
همچنين در همايش مذکور از محمد رحماني و حسن محمدي به عنوان دبيران علمي و اجرايي همايش تقدير به عمل آمد.
از اعضاي کميتههاي علمي و اجرايي همايش شهر سبز پايدار نيز با اهداي لوح تقدير و تنديس تقدير شد.
دیدگاهتان را بنویسید