در دومين نشست شهرانديشي به همت مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر همدان مطرح شد: مدیریت شهری و شورای اجتماعی محلات
هگمتانه، گروه خبر همدان: دومين نشست تخصصي شهرانديشي با موضوع بررسي الگوهاي مشارکت شهروندي در مديريت شهري و تمرکز بر شوراي اجتماعي محلات به همت مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي شهر همدان و با حضور رئيس کميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر مشهد، رئيس دبيرخانه شوراي اجتماعي محلات مشهد، اعضاي شوراي اسلامي شهر همدان، خبرنگاران، کارشناسان و مديران شهري، معتمدان محلات و جمعي از شهروندان در تالار همايشهاي قرآني برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر همدان، در ابتداي اين نشست رئيس مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر همدان با اشاره به نخستين نشست شهرانديشي با موضوع کلانشهر همدان و اظهار اينکه آثار خوبي به همراه داشت، هدف از برگزاري اين نشستها را بررسي تخصصي موضوعات و مشکلات شهر همدان عنوان کرد.
حميد بادامي نجات با بيان اينکه مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر همدان برنامههاي مختلفي را در حوزه مديريت شهري دنبال ميکند، اظهار کرد: براي هر ماه يک نشست شهرانديشي با موضوعي مشخص و متفاوت تعريف شده است که نشست بعدي در ۱۸ ارديبهشت ماه برگزار خواهد شد.
وي افزود: در سند آموزش شهروندي که در مرکز مطالعات تدوين و به شورا ارجاع داده شد و اکنون جهت اجرا به شهرداري ابلاغ شده؛ تمام موضوعات و مطالب سياست آموزش شهروندي در سند لحاظ شده است.
رئيس مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي شهر همدان با اشاره به برگزاري جشنواره شهروندان برگزيده که اختتاميه آن در خردادماه برگزار ميشود، حضور بالاي شهروندان در اين جشنواره را به داشتن شهرونداني مشارکتپذير تعبير کرد.
در ادامه اين نشست رئيس کميسيون فرهنگي، اجتماعي شوراي اسلامي شهر همدان گفت: با توجه به اينکه شورا نهادي مردمي است بايستي در انجام امور خود از مشارکتهاي مردمي، تجربههاي آنها و ظرفيت ذهني مردم در ابعاد مختلف اجتماعي، فرهنگي و مديريت شهري بهره گيرد تا بتواند جهت موضوعات و حل مشکلات نگاههاي متفاوتي را شاهد باشد.
رضوان سلماسي يکي از نکاتي را که به داشتن جامعهاي سالم، پويا و بانشاط ميانجامد را افزايش مشارکتهاي اجتماعي و ايجاد حس مسؤوليتپذيري در بين مردم عنوان و اظهار کرد: جامعه امروز در دنيا به دنبال افزايش مشارکت است و اين افزايش مشارکت وابسته به شناسايي نيازها، توانمنديها و ظرفيتهاي محلات است.
عضو شوراي اسلامي شهر همدان افزود: با توجه به اينکه محلات بافتهاي اجتماعي و فرهنگي متفاوتي متفاوتي دارند بنابراين ما نميتوانيم از يک برنامه مشخص براي محلات استفاده کنيم و بعضي از مسائل به صورت کلي براي کل جامعه قابليت اجرا دارد اما بخش ديگري از مسائل بايد نگاه ويژه به محلات در آن وجود داشته باشد.
وي مطرح شدن سراي محله، همياران محله و بحث شورا ياري را خروجي راهکارهاي افزايش مشارکت مردم عنوان کرد و افزود: ما در شوراي پنجم قائل به اين هستيم اگر قرار بر اقدامي مؤثر در شهر همدان است، بايستي با نگاهي ويژه نيازهاي متفاوت شهروندان در بخشهاي مختلف را در نظر بگيريم.
رئيس کميسيون فرهنگي، اجتماعي شوراي اسلامي شهر همدان با تأکيد بر استفاده از ظرفيت مردم، مبحث نشست شهرانديشي و تمرکز آن بر شوراي اجتماعي محلات را قابل توجه و پراهميت معرفي کرد.
در ادامه دانشيار جامعه شناسي شهري دانشگاه بوعلي سينا همدان با بيان اينکه اعتبار تاريخي همدان به تنهايي جهت توسعه و برنامهريزي شهري آيندهنگر، ثروت و سرمايه قابل توجهي محسوب ميشود، گفت: در خصوص اهميت مشارکت اجتماعي ميتوان به صراحت و تأکيدي که در قانون اساسي ما و هم در قرآن آورده شده است، اشاره کرد.
دبير اين نشست دستاوردهاي توسعه و برنامهريزي شهري معاصر جهان در اين حوزه را گواهي بر موضوع مشارکت قلمداد کرد و گفت: نگاه و نگرش سازمانهاي متولي امر توسعه و برنامهريزي شهري، اداره موفق شهرهاي معاصر با پيچيدگيهاي موجود در آن را وابسته به مشارکت ميدانند.
اسداله نقدي با تأکيد بر اينکه مشارکت تسهيل گر امور، مديريت و حکمراني خوب شهري است، گفت: برگزاري اين نشستها نشان از به روز بودن، نگاه به آينده و درايت اعضاي شوراي شهر همدان و مرکز مطالعات دارد.
در ادامه اين نشست رئيس کميسيون فرهنگي اجتماعي شوراي اسلامي شهر مشهد، موضوع شوراي اجتماعي محلات را يک طرح مسئله ساده خواند و گفت: براي اينکه هر دستگاه بتواند مديريت موفقي داشته باشد، به احساس تعلق و همزادپنداري ذينفعان طرح نياز است و براي اينکه برنامه به درستي و مؤثر اجرا شود، ذينفعان بايستي رضايت داشته باشند.
احسان اصولي افزود: ايجاد احساس مسؤوليت در شهروندان و حس تعلق در آنها باعث افزايش مشارکت شهروندان خواهد شد و در واقع شوراي اجتماعي محلات مشهد پيرامون اين هدف طراحي شده است و بر همين مبنا کار خود را دنبال ميکند.
وي با اشاره به اينکه نقاط ضعف و قوت طرح بعد ازگذشت ۸ سال از عمر شوراي اجتماعي محلات مشهد شناسايي شده است، گفت: قصد داريم ايرادها را برطرف کرده و بر مبناي مشارکتجويي شهروندان و محوريت آنها شهر را اداره کنيم و اين مشارکت و احساس تعلق است که اميد و نشاط به جامعه بازميگرداند.
رئيس کميسيون فرهنگي اجتماعي شوراي اسلامي شهر مشهد خاطرنشان کرد: جوان ما، پير ما و مدير ما و… وقتي احساس کند که ميتواند در طرحهاي مديريت شهري نقش داشته باشد و نظر خود را ارائه دهد مسلماً خروجي مؤثرتري را در طرح شاهد خواهيم بود.
رئيس دبيرخانه شوراي اجتماعي محلات شهر مشهد با اشاره به اينکه نزديک به ۸ سال از عمر اين شورا ميگذرد، گفت: تشکيل اين شورا تجربهاي موفق در شهر مشهد محسوب ميشود و هماکنون اين مجموعه به يکي از مديريتهاي معاونت فرهنگي اجتماعي که نهادي مؤثر و پايدار در شهر مشهد است، تبديل شده است.
سيد مجتبي منتظري افزود: با مفهومي در علم مديريت و جامعه شناسي مواجه هستيم به نام حکمراني خوب شهري در مقابل حکمراني و مديريت شهري دولتمدار که شاخصهايي دارد و مشارکت شهروندان را ميطلبد. در اين نوع حکمراني همانگونه که تجربه جهاني و ايراني در گذشته نشان ميدهد، محله محوري از مشارکت مردم خبر ميداد.
بخش دوم اين نشست به گزارش تشکيل شوراي اجتماعي محلات در شهر مشهد، ساختاري که در شورا وجود دارد، چگونگي ارتباط و ترکيب شوراي اجتماعي اختصاص يافت.
در ابتداي قسمت دوم پنل دانشيار جامعه شناسي شهري دانشگاه بوعلي سينا همدان گفت: شهر ايراني چند ارگان اساسي دارد که از بعد کالبدي بازار، مسجد جامع، ميدان دار الحکومه و دارالخلافه بودن مطرح و به لحاظ فيزيکي هم اين مجموعههاي کالبدي عملاً تجسد فيزيکي مکاني يک سري تفکرات و نهادهاي اجتماعي و سياسي شهري است به لحاظ تاريخي استقرارشان نيز، بسياري از شهرها کنار يکديگر است.
اسداله نقدي افزود: درميدان نقش جهان که سياست، اقتصاد و مذهب هر سه در قالب بازار اصفهان و نيز مسجد شيخ لطفا…، مسجد امام و عالي قاپو از بهترين مصاديق دراين حوزه است. از مجموعههاي کالبدي، مديريتي و حکومتي به محلات که عنوان اصلي يک شهر اصيل ايراني را ميدهد، باز ميگرديم و هر شهر معتبر ايراني با ويژگيهاي فرهنگي اجتماعي و اقتصادي محلات و مردم شکل مييافته است، برخلاف امروز که مساحت خانه و قيمت زمين تعيين ميکند که فرد در کجا زندگي کند.
وي با بيان اينکه يکسري مجراهاي پاسخگويي به نيازهاي عام هم بوده، مانند بازار که به کل شهر خدمات ميداده است، خاطرنشان کرد: از بعد اجتماعي هم ارکاني مانند کلانتر، داروغه و محتسب هم، محلات را اداره ميکرده اند بنابراين اداره شهر داراي سياست گذاريهاي کلان بوده و در عين حال اداره شهر از واحدهاي خرد مانند همسايگي، محله و… تشکيل ميشده است.
دبير نشست گفت: براي اداره خوب شهري و حکم روايي خوب شهري، دانش شهري ما سابقه مديريت شهري ما در ايران قابل توجه است، ما اگر دانش امروزي را با تجارب ديروزي خودمان به کار ببريم لازم نيست چيزي از ديگران بگيريم.
درادامه نشست رئيس دبيرخانه شوراي اجتماعي محلات شهر مشهد با بيان اينکه شوراي اجتماعي محلات از سال ۱۸۳۹ تشکيل شده است، گفت: اين شورا تاکنون سه مرحله را پشت سر گذاشته است و ابتدا بر روي نقشه شهر مشهد محلات مرزبندي شد و در اين مرزبندي ۱۵۸ محله براي مشهد مشخص و شرايط اجتماعي و فکري نيزملاک قرار گرفت.
منتظري خاطر نشان کرد: طبق بند ۷ ماده ۷۶ يک از وظايف و اختيارات شوراهاي اسلامي شهر اقدام در خصوص تشکيل انجمنها و نهادهاي اجتماعي است که از دوره اول شوراها، انجمن شوراهاي ما فعال و هيأت امناي ما تشکيل شد. ضمن اينکه انجمن شورا ياريها هم تشکيل شد و در مشهد اين وظيفه به شهرداري تفويض شد.
وي افزود: بعد از تشکيل اوليه ما به اهداف باز تعريف شده و منسجم تري رسيديم که آغاز آن تقويت فعاليتهاي محله، شهروندان و تقويت محلهاي که تنها راه رسيدن به احساس حس تعلق به شهر بود و باعث افزايش سرمايه اجتماعي ميشد به عنوان هدف اول درنظر گرفته شد.
رئيس دبيرخانه شوراي اجتماعي محلات شهر مشهد ايجاد همبستگي بين مردم و جلب مشارکت شهروندان در فرايند تصميم گيري و استفاده از ظرفيت مردم در جهت ارتقا فرهنگ شهروندي را هدف دوم معرفي و اظهار کرد: در ابتداي تشکيل شوراي محلات رؤساي ناحيههاي شهرداري با عنوان رؤساي شوراي اجتماعي تعيين شدند و نايب رئيس او يکي از افراد محله تعيين شد، دبير هم کارشناس تأمين اجتماعي آن ناحيه شهري بود و به صورت سالانه هر شوراي اجتماعي ده ميليون تومان اعتبار داشت. در کنار اينها براي هر محله يک رسانه قرار داديم تا خبرهاي محله را انعکاس دهد
مجتبي منتظري با تأکيد براينکه طرح بازآفريني محلات کم برخوردار هم به شوراي اجتماعي محلات تفويض شد، گفت: امسال در طرحي باعنوان خانه بهار در استقبال از سال نو از مردم محلات درباره نحوه رنگ آميزي و نمادهاي بهار سؤال شد که طبق نظر آنها محلات را آراستيم و اين مراحل توسط يکي از انجمنهاي مردم نهاد اجرا شد.
گفتني است، اين نشست با طرح پرسش و پاسخهايي از سوي حاضران و کارشناسان به کار خود پايان داد.
دیدگاهتان را بنویسید