1

گفت و گوی روزنامه همشهری با رییس مرکز مطالعات و پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان نخبگان به یاری مدیریت شهری می آیند. مرکز مطالعات و پژوهش ­های شورای اسلامی شهر همدان از طرح های دانش بنیان و پایان نامه­ های دانشجویی در حوزه شهری حمایت می کند.

این مرکز با هدف بهره ­مندی از دانش بومی نخبگان استان و استادان دانشگاه در مدیریت شهر و هدایت علمی طرح­ های شهرداری با اتاق فکر و کارگروه ­های مختلف خود شکل گرفته است. در چند سال گذشته کمتر اطلاع­ رسانی جامع و کاملی از روند فعالیت­ های این مرکز در رسانه­ ها منتشر شده و مخاطبان این مرکز انتقادهایی درباره نوع فعالیت آن دارند. این موارد را با ابراهیم مولوی، رییس جدید مرکز مطالعات و پژوهش ­های شورای اسلامی شهر همدان، عضو شورای اسلامی شهر، عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا و دانش آموخته برنامه ­ریزی شهری مطرح کردیم؛ پاسخ های او را می خوانید:

یکی از معضلات همدان مواد مخدر است. چرا تاکنون مرکز مطالعات شورا از طرحی در حوزه شناخت و رفع آسیب­ های مواد مخدر حمایت نکرده است؟

این انتقاد را قبول دارم؛ به اعتقاد من شهر یک موجود زنده است. انسان­ها را نمیتوان از شهر جدا دید و فقط به سنگ، بتن، سیمان و آسفالت شهر پرداخت. باید بر اساس نیازها و خواسته ­ها و مشکلات انسان ها در شهر همدان برنامه ­ریزی کرد. در دوره جدید نهایت سعی خود را به کار می­بریم که مشکلات انسانی شهر همدان بیشتر از سوی نخبگان بررسی و برای آن راهکار ارایه شود. اگر در این حوزه پایان ­نامه ­ای در حال تدوین یا اجراست از آن حمایت می­کنیم. برای آن که دانشجویان مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد با سهولت بیشتر با مرکز در ارتباط باشند، از مدیریت دانشگاه ­های همدان تقاضا کردیم تا ما را برای اطلاع رسانی در این حوزه یاری و اجازه دهند از فضای اطلاع­ رسانی آنان به دانشجویان بهره ببریم. امسال همزمان با آغاز سال تحصیلی دانشگاه ­ها و با بهره ­گیری از سامانه اطلاع رسانی و ارسال پیامک این کار را انجام دادیم. تقاضای ما از این دانشجویان این است که ما را در این زمینه یاری کنند. در این دوره سعی خود را متمرکز بر مسایل فرهنگی و اجتماعی و شهروند مداری خواهیم کرد.

چرا روند پرداخت هزینه های پایان ­نامه­ های مرکز مطالعات شورای اسلامی شهر طولانی است و مبلغ آن کافی نیست؟

کم بودن مبلغ حمایت از پایان ­نامه­ ها و طولانی شدن روند آن را می پذیرم. شورای اسلامی شهر با هدف تشویق نخبگان حمایت مالی را از پایان نامه ­ها از سوی این مرکز انجام می­دهد. اکنون شهرداری همدان به دلیل رکود در ساخت و سازهای شهری، شرایط مناسب ندارد. با این شرایط هنوز حمایت خود را از پایان ­نامه ­های در حال اجرا قطع نکرده است. امسال افزون بر این، با دانشگاه­ های همدان تفاهم­نامه امضاء کردیم که دانشگاه ­ها طرح­های دانش بنیان خود را که مرتبط با شهر همدان است در قالب فضای اجتماعی، اقتصادی، و کالبدی شهر اجرا کنند. مرکز مطالعات شورای شهر هم حمایت می­کند.

منظور کدام طرح­ هاست؟

پیاده راه شهر همدان، از آرامگاه بوعلی­ سینا تا میدان مرکزی شهر، در حال ساخت است و به زودی باید بهره­ برداری شود. یکی از مشکلات اجرای این طرح بعد از ساخت، رفت و آمد شهروندان به مراکز پزشکی متمرکز در این خیابان بود. باید برای افراد با شرایط خاص پزشکی،خودروی مخصوص تدارک می­ دیدیم تا این خدمات را به مردم ارایه دهند. همچنین همدان پایلوت شهر سبز شده و نمی ­توانستیم از خودرویی با سوخت فسیلی در این مسیر استفاده کنیم. کارشناسان مجری، طرح خودروی برقی را توصیه کردند. اکنون در ایران فقط نوع چینی آن موجود است. شهرهای رشت و قزوین برای پیاده ­راه خود از این خودروها استفاده کردند که بعد از مدتی غیر قابل استفاده و تعمیر شدند. به همین دلیل با دانشگاه بوعلی ­سینا همکاری کردیم تا خودروی برقی مناسب با ظرفیت­ های متفاوت شش، هشت، و یازده نفره بسازند. طرح به مرحله بهره برداری رسیده و دانشگاه هم بعد از آنکه شهرداری خودروها را خرید خدمات پشتیبانی ارایه میدهد. این طرح بومی است و قیمت آن هم پنجاه درصد کمتر از نمونه چینی است. از دانشگاه هشت خودروی برقی می­خریم و این یک نمونه از حمایت های مرکز مطالعات شوراست. همچنین برای عکس­برداری از فضای شهر همدان و تهیه نقشه ­های طرح تفصیلی شهر که باید به روز­رسانی شود از پهباد ساخت دانشگاه بوعلی سینا بهره می­گیریم که با استفاده از این پرنده هدایت­ پذیر از راه دور شصت درصد هزینه ­های بازبینی عکس­برداری را کاهش دادیم. این طرح­ها همه دانش­ بنیان است که از سوی دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی این دانشگاه به مرحله اجرا در آمده است.

چرا اکثر طرح ها در مرکز بعد از حمایت خاک میخورد و به مرحله اجرا نمیرسد؟

تمام تلاش ما این است که از این حالت خارج شویم و اجازه ندهیم طرح ­های حمایت شده از سوی مرکز مطالعات شورا در کتابخانه ­ها بایگانی شود. این طرح­ ها باید بازخورد بیرونی و اجرایی برای شهر داشته باشند و به عنوان نمونه طرح مطالعاتی اصلاح ساختار نیروی انسانی شهرداری را در دست اجرا داریم که یکی از طرح­های مورد حمایت مرکز است. برای اصلاح ساختار نیروی انسانی شهرداری­ها ، نه شورا و نه شهرداری بدون مجوز نمی­توانند اقدام کنند. مجوز اصلاح ساختار شهرداری همدان را از سازمان دهیاری­ها و شهرداری­های کشور گرفتیم و بر اساس این طرح مطالعاتی ساختار شهرداری باید اصلاح شود. همچنین وزارت کشور از شهرداری همدان خواسته تا برای شهر سیل بند بسازد که باز هم از توان مطالعاتی دانشجویان بومی برای اجرای طرح استفاده می­کنیم و طرح آنها اجرا خواهد شد. طرح دیگری که باز بومی است مطالعه مسیر عبور آب قنات­ های شهر است که شهرداری می تواند در زمان کم­آبی از آن استفاده کند. همچنین اصلاح مسیرهای قنات­هاست که مانع از نفوذ آب به ساختمان­های شهر می­شود.

در این مورد حقابه­ داران قنات­ های شهر به خصوص سبزی­ کاران جولان اعتراض دارند که در طرح اجرا شده حقوق آنان در بهره برداری از این منابع نادیده گرفته شده است.

نباید طرح طوری اجرا شود که حقی را ضایع کند. هدف از اجرای اصلاح مسیر قنات­ ها تامین منافع عمومی شهروندان است تا این نعمت خدادادی برای سرسبزی و بهبود محیط شهری استفاده شود. اجازه نمی­دهیم آب با ارزش را به رودخانه بریزید. هر فردی که این کار را در شهرداری انجام دهد باید پاسخگوی خطای خود باشد. آب قنات­ها سرمایه شهر است.

 




در راستای تفاهم نامه همکاری فی مابین مرکز مطالعات و پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان و دانشگاه بوعلی سینا اولین پرواز پهباد بومی در استان

در راستای تفاهم نامه همکاری فی­ مابین مرکز مطالعات و پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان و دانشگاه بوعلی سینا، کار نقشه برداری هوایی و فتوگرامتری بخشی از محله خضر، مابین بلوار بهشت، بلوار امام خمینی و خیابان شهید باهنر به مساحت تقریبی 50 هکتار  با استفاده از پهباد ساخته شده توسط متخصصین جوان دانشگاه بوعلی سینا و تبدیل آن به وضع موجود به عنوان پایلوت صورت گرفت.

لازم به ذکر است طی تفاهم نامه مذکور و با بهره­ گیری از توان متخصصان بومی، پروازهای بعدی در سطح شهر عملیاتی شده و هزینه­ های نقشه برداری به حداقل ممکن کاهش خواهد یافت.

 




رییس مرکز مطالعات و پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان : توقف صدور مجوز برج سازی در حوزه های جمعیتی و ترافیکی

رییس مرکز مطالعات و پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان گفت: همزمان با تشکیل مرکز مطالعات و پژوهش های شورا، صدور مجوزهای بلندمرتبه سازی در پهنه های مسکونی، بافتهای سنتی و شطرنجی همدان متوقف شد.

ابراهیم مولوی در نشستی که با حضور خبرنگاران برگزار شد با اشاره به اینکه مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر در دوره چهارم تشکیل شد، گفت: با نظر مساعد 15 نفر از اعضای شورا که با اعتماد مردم به صحن شورا راه یافته بودند این مرکز پایه‌گذاری شد.

وی ادامه داد: در دوره چهارم شورای اسلامی شهر با توجه به نیازهای احصا شده در مدیریت شهری و وجود فاصله میان حوزه‌های اجرایی و دانشگاه‌ها، اتاق فکری با عنوان این مرکز تشکیل شد که ذیل آن 9 کمیته دایر گردید.

مولوی با بیان اینکه پیش از تشکیل این مرکز بسیاری از تصمیم‌گیری‌های مدیریت شهری در بحث پرونده‌ها با مشکلاتی همراه بود، اظهار کرد: همزمان با تشکیل این مرکز، مدیریت شهری در بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها موفق عمل کرد به عنوان مثال صدور مجوزهای بلندمرتبه‌سازی در پهنه‌های مسکونی، بافت‌های سنتی و شطرنجی همدان متوقف شد و این موضوع از رشد قارچ‌گونه این نوع از برج‌ها در حوزه‌های جمعیتی، ترافیکی و ادارات خدمات‌رسان جلوگیری کرد.

مولوی افزود: در این خصوص پیشنهاد مرکز، بلندمرتبه‌سازی سرمایه‌گذاران در بلوارهای پیرامونی شهر نظیر بلوار آیت‌ا… نجفی، بلوار یادگار امام و بلوار سردار همدانی بود که به همین منظور نیز اعلام شد در بحث صدور پروانه، شهرداری امتیازات خاصی را برای افراد متقاضی در نظر بگیرد.

*اولین پرواز پهپاد بومی در همدان

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه برابر اساسنامه مرکز مطالعات و پژوهش شورای اسلامی شهر، تاکنون 107 جلسه تخصصی برگزار شده است، گفت: از مجموع 21 مورد طرح پژوهشی بومی دریافتی، 3 مورد منجر به عقد قرارداد شد.

وی بیان کرد: در بحث بهره‌گیری از پایان‌نامه و رساله‌های کارشناسی ارشد و دکتری، از 25 پایان‌نامه کارشناسی ارشد و 3 رساله دکتری، تا پایان شهریورماه 5 مورد در صحن شورا مطرح و دفاع شده است.

مولوی در خصوص 3 طرح پژوهشی پذیرفته شده و منجربه عقد قرارداد عنوان کرد: بر مبنای مجوزهای صادر شده امروز، نخستین پرواز پهپاد ساخت مجموعه متخصصین جوان دانشگاه بوعلی سینا را در قالب شرکت «آتی‌تک» خواهیم داشت که این پهپاد طراحی و ساخت درون استانی دارد و نخستین پرواز در سطح 50 هکتار از شهر که شامل منطقه خضر، حصار امام و اسلامشهر است انجام می‌شود.

وی ادامه داد: چنانچه این پرواز به موفقیت برسد، پروازهای بعدی در تمام سطح شهر عملیاتی می‌شود.

ابراهیم مولوی عنوان کرد: از این سازه در راستای عکسبرداری و نقشه‌برداری برای طرح تفصیلی شهر همدان استفاده می‌شود که با بهره‌گیری از توان متخصصان بومی استان هزینه‌های نقشه‌برداری به حداقل ممکن کاهش می‌یابد.

وی در خصوص طرح پذیرفته شده دوم نیز گفت: با بهره‌گیری از توان متخصصان رشته برق و خودرو دانشگاه بوعلی سینا، خودروهای برقی‌ طراحی شده که این خودروها تمامی تأییدیه‌ها را دریافت کرده‌ و قرار است از آنها پس از پیاده‌راه‌سازی خیابان بوعلی استفاده نماییم.

 

رییس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر همدان با بیان اینکه نام این خودروهای بومی به نام یکی از سرداران ایرانی با عنوان «یوشیتا» نام‌گذاری شده، بیان کرد: شهرداری درخواست کرد تا 10 مورد از این خودروها برای پیاده‌راه خیابان بوعلی تولید شود که البته ظرفیت این خودروها بین 6 تا 8 نفر است.

وی ادامه داد: سومین طرح پژوهشی پذیرفته شده در حوزه منابع انسانی و بهره‌برداری از فرصت‌های شهرداری همدان است که براساس این طرح اصلاح ساختاری در شهرداری مدنظر است تا از این رهگذر از توان سرمایه‌های انسانی به نحو مطلوب استفاده شود.

*تلاش می‌کنیم پیش از پایان شورای چهارم پروژه‌های نیمه‌تمام را تمام کنیم

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه تمام تلاش‌ها در راستای پایان دادن به پروژه‌های نیمه‌تمام تا پایان شورای چهارم است، عنوان کرد: به غیر از دو پروژه بزرگ تقاطع غیرهمسطح شهید سردار همدانی و میدان‌ میوه و تره‌بار که به دلیل مشکلاتی به پایان دور چهارم شهر نمی‌رسد، بقیه پروژه‌های نیمه‌تمام شهری تا پایان این دور به اتمام خواهد رسید.

ابراهیم مولوی در بحث نیمه‌تمام بودن پروژه آتی‌ساز نیز گفت: این پروژه دارای یک توافق سه جانبه بین شرکت آتی‌ساز، شهرداری و خریداران بود که قرار بود زمین را شهرداری در اختیار بگذارد و ساخت را این شرکت دنبال کند.

وی افزود: علیرغم زمین در اختیار گذاشته شده این شرکت نتوانست به تعهدات خود عمل کند و این پروژه بلاتکلیف باقی ماند که در تلاش هستیم تا مشکلات آن نیز حل شود.

*شهرداری پروژه‌های خود را به مرکز مطالعات ارجاع می‌دهد

مولوی در ادامه با اشاره به اینکه خوشبختانه همکاری شهرداری در رابطه با ارجاع پروژه‌های خود برای بررسی‌های پژوهشی به مرکز مساعد است، گفت: پیش از تأسیس این مرکز، پروژه‌های بدون مطالعات پژوهشی وارد فاز اجرایی می‌شد که همین سبب نارضایتی شهروندان و گاه اشتباهاتی در پروژه‌ها نظیر پروژه چهارراه بهشت می‌شد.

وی افزود: پس از گذشت سه سال از تشکیل این مرکز و به ویژه از سال 94، اکثر پروژه‌ها پیش از ورود به فاز اجرایی به لحاظ پژوهشی مورد مطالعه قرار می‌گیرد که این موضوع در افزایش ضریب اطمینان و کیفی بودن پروژه اثرگذار است.

وی در خصوص طرح‌های در دست بررسی و اجرای این مرکز اعلام کرد: طرح مدیریت دانش و ثبت تجربه مدیران، اصلاح ساختار سازمانی شهرداری، اصلاح و بازنگری طرح جامع و تفصیلی شهر همدان، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در راستای شهر سبز پایدار، شناسایی مسیرها و ساماندهی قنوات شهر همدان و اجرای طرح شورای اجتماعی محلات همدان از جمله این طرح‌ها است.

وی بیان کرد:‌ طرح شورای اجتماعی محلات که به عنوان حلقه واسط میان مردم و مدیریت شهری است چنانچه به نتیجه برسد یک انقلاب در حوزه شهری ایجاد می‌شود.

* 80 درصد خدمات در تقاطع چهارراه میدان میوه و تره‌بار به غیر همدانی‌ها داده می‌شود

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه متأسفانه در گذشته پروژه‌ها بدون بررسی‌های همه‌جانبه وارد فاز اجرایی می‌شد، گفت: به عنوان نمونه، پل شهید سعید قهاری در همجواری میدان میوه و تره‌بار همدان، به گونه‌ای ساخته شده که بیش از 80 درصد عبور و مرورها از آن متعلق به گذرهایی است که هیچ ربطی به شهر و استان همدان ندارد در حالی که پول این پروژه از جیب شهروندان همدانی هزینه شده و شهرداری وظیفه‌ای در قبال این پروژه نداشته است.

وی عنوان کرد: بهره‌برداری از این پل وظیفه اداره کل راه و شهرسازی بوده و پروژه باید با منابع اعتباری ملی به انجام می‌رسیده که این اقدام انجام نشده است.

ابراهیم مولوی بیان کرد: در آن زمان این پروژه در حدود 60 میلیارد تومان هزینه به دنبال داشت که البته مطالعات خاصی در رابطه با نگهداری آن نیز به انجام نرسیده و چنانچه بخواهیم پل را جمع کنیم، آهن‌های مورد استفاده ضایعاتی بیش نیست و اگر باقی بماند نیز با توجه به فرسایش‌ شیمیایی و فیزیکی در حال انجام بر روی این پل هزینه‌هایی را به دنبال دارد.

وی عنوان کرد: آزمون و خطا باید پیش از اجرای یک پروژه و نه در قالب نهایی کار انجام شود.

* پیاده‌راه سازی خیابان بوعلی و اکباتان مطالعات متعدد داشته

رییس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر همدان در ادامه در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه پروژه پیاده‌راه سازی خیابان‌های اصلی شهر تا چه اندازه مورد مطالعه قرار گرفته؟ گفت: در این زمینه مطالعات متعددی توسط اساتید دانشگاهی به انجام رسیده و این طرح دارای پیوست‌نگاری‌های فرهنگی و اجتماعی است.

وی افزود: شهروندان از اجرای این طرح استقبال کرده‌اند و بیشترین موضوع مورد اعتراض در این رابطه از سوی شهروندان تنها جمع کردن آب‌نمای وسط خیابان بود.

وی با تأکید بر اینکه چنانچه این پروژه به طور کامل عملیاتی شود از بهترین معابر شهر خواهد شد، اظهار کرد: در این طرح ایجاد غذاخوری‌ها، کافی‌شاپ‌ها، مراکز خرید ویژه و ارزان‌قیمت، نصب نمادهای شهری متعدد، نصب نیمکت‌های ویژه مطالعه و استراحت و نصب باجه‌های تلفن مجهز به اینترنت در نظر گرفته شده است.

* همایش هم‌اندیشی شهر سبز پایدار  برگزار می‌شود

وی در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگار هگمتانه مبنی بر اینکه ظرف مدت تشکیل این مرکز، تا چه اندازه مطالعات زیست‌محیطی در ارتباط با پروژه‌ها مورد توجه بوده است، گفت: از آنجا که در سال‌های اخیر همدان به عنوان شهر سبز پایدار جهان اسلام انتخاب شده است، به واسطه همین انتخاب نمایندگانی از همدان در جلسه‌ای که در سازمان ملل برگزار شد شرکت داشتند.

وی افزود: وجود 8 هزار هکتار باغ و فضای سبز در انتخاب این عنوان مؤثر بود که البته ظرف سال‌های اولیه توجه به دستیابی به شهر سبز پایدار مغفول ماند اما پس از آن سعی شد تا از این ظرفیت مغفول مانده به شایستگی استفاده شود.

مولوی با اشاره به اینکه بر مبنای این عنوان، ساماندهی مشاغل مزاحم، بازسازی ناوگان حمل و نقل درون‌شهری و استفاده از فناوری‌های جدید در اتوبوس‌ها و تاکسی‌ها مورد توجه قرار گرفت، گفت: عمده طرح‌های مطالعاتی ما با پیوست زیست محیطی همراه است و همین نشان‌دهنده توجه به امور زیست محیطی است.

وی تأکید کرد: به دنبال این هستیم تا غفلت در دوره‌های گذشته را جبران کنیم.

* من معتقد به ماندگاری شهردار فعلی هستم

مولوی در بخش پایانی سخنان خود در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران در رابطه با ماندگاری و یا جابه‌جایی شهردار همدان گفت: به واسطه سجایای اخلاقی، بی‌خط و خطوط بودن و پاکدستی شهردار فعلی همه 15 نفر عضو شورای اسلامی شهر علاقه‌مند به ماندن وی هستند.

مولوی با اشاره به اینکه موضوع جابه‌جایی شهردار با توجه به ابلاغ استاندار مبنی بر پایان دوران خدمات رسولی شهردار فعلی مطرح شد، اظهار کرد: با توجه به اینکه شهردار فعلی 5/2 سال به عنوان ضابط قضایی بدون بیمه کار کرده است که این مدت جزو سوابق خدمتی وی نیامده بنابراین موضوع از طریق مکاتباتی با سازمان بازنشستگی کشور در حال پیگیری است تا بر اساس ارزیابی سوابق هر چه سریع‌تر مسأله مشخص شود.

وی عنوان کرد: من به شخصه معتقد به ماندگاری شهردار تا پایان دور چهارم شورا هستم تا در صورت ورود اشخاص جدید به دور پنجم شورا خودشان برای شهردار جدید تصمیم بگیرند.

وی با بیان اینکه در صورت بازنشستگی شهردار، بهترین گزینه را از میان مدیران و معاونان موجود در شهرداری انتخاب خواهیم کرد، گفت: خوشبختانه توان معاونان و مدیران در حوزه کلان‌شهر همدان بالاست و در عمر باقی‌مانده شورا از وجود یکی از آنان به عنوان شهردار استفاده خواهیم کرد.

وی تأکید کرد: هیچ یک از اعضای شورای اسلامی شهر برای جابه‌جایی شهردار شمشیر را از رو نبسته‌اند و همه به دنبال اتمام طرح‌های نیمه‌تمام در شهر هستیم.

 




أکید ریاست محترم مرکز؛ استفاده از ظرفیت سازمان های مردم نهاد در کمیته های مرکز مطالعات و پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان

 بادامی نجات رییس مرکز مطالعات و پژوهش ­های شورای اسلامی شهر همدان در آغاز فصل جدید فعالیت­ های مرکز با برشمردن مزایای سازمان­ های مردم نهاد و توانمندی های آنان گفت می­توان با دعوت از سازمان­ های فوق جهت حضور در کمیته­ های مرکز از نظرات کارشناسی و مطالعات آن ­ها بهره جست و به ارتقای کیفی دستاوردهای مرکز افزود.

 وی با اشاره به زمینه ­ی فعالیت ­های سازمان­ های مردم نهاد از جمله  محیط­ زیست، خیریه­ ها، شرکت­ های دانش­ بنیان و ارایه­ دهندگان خدمات مختلف از جمله تولیدکنندگان نرم ­افزارها و صاحبان ایده و ابتکار افزود مدیریت شهری نیازمند بهره ­مندی از توانمندی های این مجموعه ­ها می­باشد و مرکز مطالعات و پژوهش های شورای اسلامی شهر این رسالت را بر دوش خواهد کشید تا بتواند زمینه­ ی انتقال دانش تجربه، اندیشه ­های نو، ابتکارات و خلاقیت ­های سازمان ­های مردم نهاد را بصورت کاربردی در اختیار مدیریت شهری قرار دهد.

وی افزود در کمیته ­های یازده ­گانه مرکز از نمایندگان سازمان های مردم نهاد به تناسب تخصص و علاقه دعوت خواهد نمود تا با حضور در جلسات دستاوردها و دانش سازمان های خود را منتقل نمایند و امیدواریم بتوانیم مدیریت شهری را با این اقدام از دانش و فنون روز و ایده های نو، بهره مند نماییم.